« Αυτός δεν είναι άντρας είναι πρίγκιπας!»  Έλενα, 3.5 χρονών

Γράφει η Μαρία Αντωνίου

Όταν σε μία ομάδα μου, η οποία αποτελείται από παιδιά 2.5 έως 4 χρονών, αποφάσισα να κάνω ένα θεατρικό παιχνίδι για τη «διαφορετικότητα», δεν περίμενα να ακούσω αυτή τη σκέψη.

Θεωρώντας ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πιο έξυπνα, πιο ευαίσθητα, πιο ανοιχτά, πιο ελεύθερα ..πιο…πιο…σε όλα, γιατί έχουν μάθει να βλέπουν με τις αισθήσεις τους, να νιώθουν με την καρδιά, τη ψυχή και με το απίστευτο μυαλό τους, αποφάσισα να τους δείξω εκείνη τη μέρα ένα βίντεο, όπου ένας άντρας με κομμένο το ένα πόδι του, και μια κοπέλα με κομμένο το ένα χέρι της  χορεύουν ένα απίστευτα  συγκινητικό χορό.

Πολλοί μου έλεγαν ότι ίσως αυτό είναι «κάπως» για τα παιδιά, «μήπως αισθανθούν άβολα», μήπως..μήπως..μήπως! Η αλήθεια είναι πως με τόσα μήπως το σκέφτηκα….κοντοστάθηκα…αλλά, είναι τόση η πίστη μου σε αυτής της ηλικίας τα παιδιά που είπα: «Θα το δείξω»!

Τα παιδιά παρακολουθούσαν χωρίς άχνα….στο πρόσωπό τους έβλεπες έναν ενθουσιασμό που σε κάθε δύσκολη φιγούρα που έκανε αυτό το «παράξενο» ζευγάρι, τα παιδιά χωρίς καμία μα καμία καθοδήγηση χειροκροτούσαν! Σε κάποια στιγμή, ο άντρας  χρησιμοποιώντας την πατερίτσα του βοηθά το κορίτσι να ανέβει ψηλά στους ώμους του…και τότε μέσα από τα λιλιπούτεια χειροκροτήματα ακούγεται μία φωνή: « Αυτός δεν είναι άντρας , είναι πρίγκιπας!»

Κοιταχτήκαμε με τις υπόλοιπες εμψυχώτριες και γέμισαν τα μάτια μας δάκρυα…

Αυτά τα παιδιά , όλα τα καταλαβαίνουν! Αυτά τα παιδιά, όσα παραμύθια και αν τους διαβάσεις, δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις! Αναγνωρίζουν τους αληθινούς πρίγκιπες και τις πραγματικές πριγκίπισσες από χιλιόμετρα μακριά!

Μην τα υποτιμάτε! Αν κάποια στιγμή δεν βρίσκεται την απάντησή σας πουθενά, ρωτήστε τα. Θα εκπλαγείτε!