Η Επανάσταση των φτωχών

                Λένε ότι οι επαναστάσεις αρχίζουν από ανθρώπους ικανούς στο λόγο που μπορούν να ξεσηκώσουν τα πλήθη, ώστε να τολμήσουν να αγωνιστούν για μια καλύτερη ζωή. Άνθρωποι της εκκλησίας, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πολιτικοί ή και φιλόσοφοι, όπως οι Διαφωτιστές. Αυτοί, εξάλλου, γράφουν την ιστορία, οι ισχυροί της πολιτικής ή του πνεύματος.

Σπάνια, όμως, η ιστορία γράφεται από ανθρώπους του μόχθου χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση. Εργάτες που δεν είναι ικανοί στο λόγο, για αυτό και δεν μπορούν να γράψουν πύρινους και εμπνευσμένους λόγους. Στην ιστορία έχει καταγραφεί η περίπτωση μιας τέτοιας ηρωίδας, μιας μοδίστρας, που άλλαξε την πορεία των πραγμάτων με μόνο μια λέξη, την πιο σημαντική στην εξέλιξη του ανθρώπου: τη λέξη ΟΧΙ!

Ήταν η 1η Δεκεμβρίου του 1955, όταν στον αμερικάνικο νότο των διακρίσεων η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της σ΄ ένα λεωφορείο, για να κάτσει ένας λευκός. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι μαύροι έπρεπε να κάθονται στις πίσω θέσεις των λεωφορείων. Μπορούσαν να κάτσουν και στις μεσαίες, έπρεπε όμως, να σηκωθούν, αν έμπαινε ένας λευκός και δεν υπήρχε άλλη ελεύθερη θέση. Στην απαίτηση του οδηγού Μπλέικ να σηκωθεί, απάντησε με ένα ΟΧΙ! Μάλιστα, όταν ο οδηγός του λεωφορείου κάλεσε την αστυνομία για να την συλλάβει, με γενναιότητα δεν επικαλέστηκε την κούραση της ημέρας ως δικαιολογία για τη στάση της, καθώς όπως αργότερα ισχυρίστηκε η μόνη κούραση που είχε ήταν από τη συνεχή υποχώρηση μπροστά στην αδικία. Εκείνο το ΟΧΙ  έμελλε να αποτελέσει την απαρχή του αγώνα των μαύρων στην Αλαμπάμα  για ισότητα και δικαιοσύνη.

Σήμερα, θεωρούμε πως κυρίως η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει  στη διάπλαση παιδιών με άποψη που δεν θα φοβούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους, ακριβώς όπως έκανε η θαρραλέα Ρόζα Παρκς.  Ωστόσο, η εκπαίδευση είναι ένα αγαθό που, δυστυχώς, δεν είναι δεδομένο για τα παιδιά όλου του κόσμου. Παράλληλα, και το Θέατρο και το Θεατρικό παιχνίδι στην εκπαίδευση μπορούν να βοηθήσουν στη διαπαιδαγώγηση παιδιών που θα εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους και δεν θα φοβούνται να εκτεθούν στον κόσμο. Ιδίως το τελευταίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε κοινωνίες όπου πάσχουν σ΄ αυτό ακριβώς το σημείο, στην δημόσια έκθεση της προσωπικής άποψης.  Μόνο με την εκπαίδευση και τη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών η Ρόζα Πάρκς θα βρει πολλούς μιμητές νέους ανθρώπους που «θα αγωνίζονται για κάτι, για να μην χαθούν για το τίποτα».

ΣυνΚίνησις

Δραστηριότητες για παιδιά και βρέφη- Το θέατρο στην εκπαίδευση