Ο Φτωχός ψαράς

Μια φορά και έναν καιρό, σε κάποιο χωριό, ζούσε ένας φτωχός ψαράς μαζί με τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά. Ο ηλικιωμένος άνθρωπος ψαρεύοντας προσπαθούσε να εξασφαλίσει καθημερινά φαγητό για την οικογένειά του. Και έτσι, καθώς περνούσαν οι μέρες, ο γέρο ψαράς, για άλλη μια φορά, μπήκε στη βάρκα του και βγήκε για ψάρεμα. Και χωρίς να το καταλάβει, ξανοίχτηκε στο πέλαγος και ρίχνοντας στα νερά τα δίκτυα του, περίμενε να πιαστούν τα ψάρια.

Μετά από λίγα λεπτά, είδε ότι σπαρταρούσαν τα δίκτυα και με χαρά τα τράβηξε έξω. Στην άκρη των δικτυών αντιλήφθηκε ότι είχε πιαστεί μια νεράιδα με χρυσά μαλλιά, απαράμιλλης ομορφιάς.

Τότε, η νεράιδα είπε στον ψαρά: « Μη με φοβάσαι. Πιάστηκα στα δίκτυα σου για να σε βοηθήσω». Όμως, ο ψαράς, από φόβο σαστισμένος για τι θα έκανε, γρήγορα τραβώντας κουπί, απομακρύνθηκε από  το σημείο.  Αφού επέστρεψε στο σπίτι του, αφηγήθηκε στη γυναίκα του τα όσα έγιναν.  Η γυναίκα του με χαρά του είπε να πάει και αύριο στο ίδιο σημείο και να περιμένει τη νεράιδα. Ο ψαράς ακούγοντας τη συμβουλή της γυναίκας του, την επομένη πήγε στο ίδιο μέρος, έριξε τα δίκτυα του και περίμενε. Μετά από λίγο, η νεράιδα πλησίασε τον ηλικιωμένο ψαρά και του είπε πως θα πραγματοποιούσε ό,τι  αυτός επιθυμούσε. Ο άντρας, αφού για λίγο σκέφτηκε, είπε: « θα ήθελα ένα ωραίο γεύμα για μένα και την οικογένειά μου». Και η νεράιδα του είπε πως, σαν πάει στο σπίτι του το βράδυ, θα βρει το φαγητό έτοιμο. Πράγματι, ο ψαράς, επιστρέφοντας στο σπίτι του, βρήκε τη γυναίκα του και τα παιδιά του να τον περιμένουν μπροστά σε ένα πολύ πλούσιο τραπέζι. Και αφού έφαγαν με χαρά το φαγητό τους, άρχισαν να συζητούν τι άλλα θα ζητούσαν από την νεράιδα. Την επόμενη μέρα, ο ψαράς πηγαίνοντας πάλι στο ίδιο μέρος, ζήτησε από τη νεράιδα ένα παλάτι. Αφού η νεράιδα του είπε πως η επιθυμία του θα πραγματοποιηθεί, εξαφανίστηκε και ο ψαράς πήρε το δρόμο της επιστροφής. Στη θέση του σπιτιού του, έκπληκτος  αντίκρυσε ένα παλάτι  και η γυναίκα του χωρίς να χάσει ούτε ένα λεπτό, με το που μπήκε μέσα, του είπε να ζητήσει και άλλα πράγματα από τη νεράιδα. Ο ψαράς, το επόμενο πρωί, ζήτησε από την νεράιδα να γίνει ο αφέντης του χωριού και να τους εξουσιάζει όλους.

Τότε η νεράιδα, καταλαβαίνοντας ότι ο ψαράς  είχε γίνει εγωιστής και άπληστος χωρίς να σκέπτεται τους άλλους, παίρνοντας πίσω από τα χέρια του άντρα τα προηγούμενα αποκτήματά του, τον επανάφερε στην προηγούμενη φτωχή ζωή του.

Υ.Γ: Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα της εξουσίας ουδείς. Η εξουσία το πιο μεθυστικό ναρκωτικό από  όλα….