Μια φορά και έναν καιρό, ένας πολύ πλούσιος εμίρης, από τους πιο ξακουστούς ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο, διοργάνωσε στο ξακουστό του παλάτι  μια δεξίωση.

Όλη «η καλή κοινωνία» ήταν εκεί, εκείνο το βράδυ, για να θαυμάσει το μεγαλείο του και όλα όσα είχε πετύχει. Κάποια στιγμή, προς το τέλος της μεγαλοπρεπούς δεξίωσης, ένας από τους καλεσμένους, ρώτησε τον εμίρη, με έντονη την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του: « Αφέντη, όλα αυτά που πέτυχες στη ζωή σου είναι θαυμαστά και πολλοί απ’ εμάς θα θέλαμε δύο ή και τρεις ζωές για να πετύχουμε κάποια απ’ αυτά, που εσύ έχεις καταφέρει. Αν, όμως, μια μέρα τα έχανες όλα αυτά και έπρεπε να κρατήσεις ένα μόνο, ποιο θα ήταν αυτό το μυστικό που θα σε έκανε ξανά τρανό και μεγάλο και θα σου πρόσφερε απλόχερα μια ευτυχισμένη ζωή;».

«Ποια είναι η πηγή της ευτυχίας σου;», ρώτησε ένας άλλος. «Σίγουρα το χαρέμι σου», επισήμανε χαχανίζοντας. «Αμέτρητες γυναίκες. Η μια καλύτερη από την άλλη».

« Μάλλον, το παλάτι σου, αυτό το μοναδικό στολίδι. Όμοιο του δεν έχω ξαναδεί», σχολίασε ένας άλλος.

«Το θησαυροφυλάκιο του», έκρινε κάποιος, που μπήκε και αυτός στην κουβέντα. «Με τόσα χρήματα, όλα γίνονται», συμπλήρωσε.
«Απέχετε πολύ από την αλήθεια», απάντησε σε όλους ο εμίρης. Αν μια μέρα τα έχανα όλα αυτά που με έκαναν μύθο και έπρεπε να κρατήσω ένα μόνο, αρχίζοντας πάλι από την αρχή, αυτό θα ήταν….. οι πληροφορίες.

Και όλοι έμειναν απορημένοι.

(Ευχαριστώ τον καλό φίλο και συνάδελφο Παντελή Τουλουμάκο, ο οποίος πρώτος μου αφηγήθηκε αυτή την ιστορία).
Πληροφορίες μέσα από την επικοινωνία και τη συνεργασία με άλλους ανθρώπους. Η γνώμη ενός ειδικού που κατέχει ένα τόσο δα μικρό κομματάκι καλύτερα από εμάς και ο οποίος θα μας δώσει τη δυνατότητα «να ποντάρουμε στη σωστή κούρσα». Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη χρονική στιγμή, στο σωστό timing. Οι τέλειες συνθήκες. Και το μόνο που μένει είναι το ταλέντο και η πίστη μας σ΄αυτό.
Τελικά, αν κάποιος έχει ταλέντο και στηριχτεί μόνο στον εαυτό του, μπορεί, ίσως, και να μην τα καταφέρει. Ίσως, πάλι, να φτάσει ψηλά, αλλά σίγουρα, οι προσπάθειές του «θα έχουν ταβάνι».

Οι συνεργασίες και η ανταλλαγή πληροφοριών, όμως, ανοίγουν στον άνθρωπο ένα πεδίο δράσης που δεν το έχει καν φανταστεί!
Δημιουργούν, όμως, και υποχρεώσεις. Να μοιραστεί και αυτός με τη σειρά του κάτι που θα βοηθήσει τους άλλους να δημιουργήσουν. Ευκαιρία και υποχρέωση, λοιπόν, η κάθε πληροφορία. Αν δεν το κάνει και αξιοποιήσει εγωιστικά την πληροφορία, θέτοντας τον πλουτισμό ως αυτοσκοπό, τότε κάποια στιγμή θα στερέψει πάλι η πηγή των πληροφοριών και για τον ίδιο.
Κυνήγι της πληροφορίας. Σεβασμός και άνοιγμα προς της ανθρώπινη ευφυία. Θαυμασμός προς τον άνθρωπο και το μεγαλείο του. Να το κλειδί της επιτυχίας.